Masz pytanie? tel: 733 999 777 e-mail: sklep@koszenasmieci.pl
15 najlepszych kuchennych porad

Możesz stać się w kuchni prawdziwym czarodziejem, któremu wszystko będzie wychodzić szybciej i lepiej. Nie bez powodu mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. Gotowanie jest właśnie takim połączeniem szczegółów, które dają piorunujący efekt. Dzięki poniższym poradom, Twoje dania i przygoda z gotowaniem osiągną całkiem nowy, mistrzowski poziom.

Top 15 porad kuchennych

1. Wyciskanie większej ilości soku z cytryny.

To bajecznie proste. Wystarczy tylko, że przed wyciskaniem poturlasz przez chwilę cytrynę na stole i przyciśniesz ja do kuchennego blatu. Jeśli dodatkowo włożysz cytrynę na kilkanaście sekund do kuchenki mikrofalowej, wyciśniesz z niej dużo więcej soku, niż zwykle.

2. Zachowanie świeżości chleba

Chleb szybko staje się czerstwy? To żaden problem, możesz przedłużyć jego świeżość, jeśli włożysz go do foliowej torebki razem z łodygą selera. Chleb nie zmieni smaku ani zapachu, ale będzie absorbował wilgoć, którą wydziela seler.

3. Oszczędne obieranie imbiru

Żeby nie zmarnować zbyt dużej ilości imbiru, obieraj go tylną częścią łyżeczki.

4. Zachowanie koloru czerwonej kapusty i buraczków

Jeśli chcesz, żeby buraczki lub kapusta nie straciły swojego pięknego koloru, dodaj do nich odrobinę kwasku cytrynowego, octu lub soku z cytryny. Za pomocą tych samych specyfikuj doczyścisz również dłonie zabarwione kapustą i burakami.

5. Smażenie bez pryskania

Podczas smażenia olej może pryskać na wszystkie strony. Unikniesz tego, jeśli w po zagrzaniu posypiesz go szczyptą soli.

6. Szybkie mrożenie lodu

Potrzebujesz kostek lodu, a do imprezy pozostało zbyt mało czasu? Zamrażaj gorącą wodę, co prawda brzmi to paradoksalnie, ale zimna woda zamraża się wolniej. Fachowa nazwa tego zjawiska, to efekt Mpemby.

7. Szybkie obieranie czosnku

Czosnek obierzesz błyskawicznie, jeśli potraktujesz go, jak grzechotkę. Uderz główką czosnku o metalową miskę, następnie umieść między dwoma miskami i energicznie potrząsaj. Główki powinny same wyjść z łupinek.

8. Chrupiąca wołowina

Mięso wołowe będzie miało lepszy smak i konsystencję, jeśli na godzinę przed obróbką, wymoczysz je w kefirze lub maślance.

9. Ratowanie przesolonej zupy

Przesoloną zupę można uratować, wystarczy tylko wrzucić do niej 2 lub 3 obrane z łupin ziemniaki. Podziałają one jak pochłaniacz soli. Po ugotowaniu zupy, ziemniaki należy wyjąć.

10. Reanimowanie przypalonego ryżu

Przypalony ryż wystarczy przykryć kromkami chleba i poczekać, aż wchłoną one smak spalenizny.

11. Łatwe krojenie biszkopta

Biszkopt nie będzie się kruszył, jeśli pokroisz go nożem schłodzonym wcześniej w zamrażalniku.

12. Usuwanie nadmiaru tłuszczu

Kiedy potrawa jest zbyt tłusta, do garnka należy wrzucić kilka kostek lodu. Lód sprawi, że tłuszcz stanie się stabilniejszy i bez problemu zbierzemy jego nadmiar.

13. Zapach cebuli na dłoniach

Po krojeniu cebuli, nasze ręce nie pachną zbyt przyjemnie. Niekorzystny zapach szybko usuniemy pocierając dłonie łyżką ze stali nierdzewnej. Metal pochłania zapach cebuli i neutralizuje go.

14. Zapobieganie kipieniu mleka

Mleko nie wykipi z garnka, jeśli podczas gotowania włożysz do niego drewnianą łyżkę. Łyżka złamie napięcie powierzchniowe mleka i umożliwi ujście parze wodnej.

15. Sucha sól

Jeśli sól w Twoje solniczce robi się wilgotna i tworzą się na niej grudki, włóż na jej spód kilka ziaren ryżu. Ryż wchłonie wilgoć, a sól pozostanie sucha.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl