Niezależnie od tego, jak dobrze dbasz o porządek w swojej kuchni, pewnego dnia mogą się w niej pojawić nieproszeni goście. Na co dzień w miastach spotykamy wiele domowych szkodników, jednak jedną z najbardziej uporczywych plag są mole spożywcze. Na szczęście, przy pomocy sprawdzonych sposobów, niechcianych lokatorów można wyprosić z kuchennych szafek.
Mole spożywcze są łatwe do rozpoznania - to średniej wielkości owady, charakteryzujące się smukłą budową ciała i szarym lub brązowym ubarwieniem (z ciemnymi akcentami na dolnych skrzydłach). Mole uwielbiają dobierać się do zapasów żywności w kuchennych szafkach. Pożywieniem dla nich może być właściwie każdy "suchy" pokarm, taki jak na przykład:
- mąka
- makarony
- ryż
- płatki owsiane
- przyprawy
- kasze
- herbaty
- płatki śniadaniowe
Obecność moli w domu jest łatwa do zauważenia. Z pewnością dostrzeżesz kilka owadów latających w kuchni. Niestety, w Twojej szafce lub spiżarni czai się ich o wiele więcej. Przyjrzyj się dobrze opakowaniom po mące, kaszach czy płatkach. Jeśli zauważysz w nich charakterystyczne niteczki (przypominające małe pajęczyny), oznacza to, że może żywiły się danym produktem.
Jak zwalczyć mole spożywcze? Gdy owady pojawią się w Twojej kuchni, musisz działać szybko i radykalnie, aby nie dopuścić do rozmnożenia się szkodników. Na początek spakuj wszystkie suche produkty spożywcze (nie tylko te zainfekowane) i czym prędzej wyrzuć je do śmieci. Następnie worek wynieś z domu - nie pozostawiaj go do kolejnego dnia. Mole doskonale radzą sobie z przegryzieniem folii.
Gdy oczyścisz szafki, umyj dokładnie ich wnętrza. Na początek możesz wybrać wodę z mydłem lub płynem do naczyń. Warto posprzątać nie tylko szafki z jedzeniem, ale również te z zastawą stołową czy garnkami. Nawet najmniejszy okruszek pozostawiony w szafce może stać się doskonałym przysmakiem dla mola spożywczego.
Po umyciu szafek przygotuj roztwór z gorącej wody i octu, najlepiej w proporcjach 50/50. Szklanki lub miseczki z roztworem postaw w każdej umytej szafce i zamknij drzwi. Pozostaw naczynia w szafce na tyle długo, by płyn mógł wystygnąć. Dzięki temu łatwo wyparzysz szafki i roztoczysz w nich silny zapach octu - a tego mole bardzo nie lubią.
Po zakończeniu porządków możesz powiesić w szafkach tak zwane pułapki monitorujące obecność moli (kupisz je bez problemu w większości sklepów). Taka pułapka to silny lep, zawierający feromon, który przyciąga samce owadów. Pozwala to na szybkie wyłapanie szkodników (lub upewnienie się, czy część z nich przeżyła porządki). Jeśli na pułapce przez 3 dni nie pojawią się nowe owady, możesz odetchnąć z ulgą. Plaga została pokonana!
Nadszedł czas na kupienie nowych zapasów i umieszczenie ich w szafkach. Profilaktycznie przechowuj wszystkie suche produkty w szklanych lub metalowych opakowaniach. Dzięki temu staną się one niedostępne dla moli.
Jak należy segregować trudne śmieci?
13-08-2020
, Magdalena Brud